Den här veckan fortsätter vi om kost och näring. Och hur ska vi tänka nu då om vi ska försöka återgå till riktig mat, skapa goda vanor och skippa den här ohälsosamma maten som inte gynnar oss? Ni som följer mig vet att jag inte tycker om pekpinnar så jag tänker inte ge några konkreta kostråd där ni utesluter något ur kostpyramiden eller be er följa några dieter.

 Det jag tänker promota är att äta den mat som kroppen och knoppen behöver för att fungera på det bästa sättet. Lika väl som vi har tappat bort vad riktig mat är så har vi tappat det sunda förnuftet kring nyttig och onyttig mat. Vi blir översköljda av råd och rön kring dieter och om vi ska skippa kolhydraterna eller inte. Och hur gör vi med fettet? Är det skadligt eller inte…?

Balanstänk

Jag håller med Linda Bakkman, näringsfysiolog, doktor i medicinsk vetenskap och en av författarna till boken Hälsosegrar när hon menar:

”Det är svårt att ha en kategorisk indelning i nyttigt och onyttigt. Vi äter inte näringsämnen eller råvaror – vi äter mat. Vad som är bra beror på hur mycket man äter, tillsammans med vad, hur det är tillagat och behoven hos den som äter. Det finns ingen mat som är så nyttig att vi kan leva uteslutande på den. Inte heller något så onyttigt att man inte kan äta lite av det ibland.”

Jag tycker det här är en intressant tes och egentligen ganska logisk. Jag tycker det finns ett balanstänk här och det giller jag.

Men om man nu vill ändra sitt tänk kring mat och börja se över sina matvanor så tycker jag det finns några punkter som kan underlätta att komma igång. Men kom ihåg att vi alla är individer och som vanligt är det viktigt att du lyssnar inåt och frågar dig vad just du behöver för att må bra.

Planera

Att planera sitt matintag i form av matlistor är superbra. Det ger en bra bild över hur veckan ser ut och du har koll på hur du ska äta. Självklart så funkar det att ändra dagar men du har ändå en överblick. Du behöver inte heller slösa energi och stress på att fundera ut varje dag vad du ska äta.

Börja med något litet

När man ändrar sina matvanor så ändrar man gärna allt. Gör inte det! Därför ska du börja med något litet – Tänk något litet som du gör ofta, gärna varje dag. Det kommer att ge större effekt än om du till exempel slutar med tårta när det är kalas.

Ett tips kan vara att börja varje dag med ett glas citronvatten. Det är enkelt att utföra och ger stor hälsovinst. Det behöver alltså inte vara svårare med att lägga till en vana.

Tänk kostpyramiden

Ha den i bakhuvudet så du börjar tänka på basen, alltså grönsaker. Försök få in grönsaker, bär eller frukt till varje måltid. Det ger en bra grund! Det gör också att du automatiskt får i dig mer näringsrik mat vilket din kropp kommer jubla över.

Drick vatten!

Se till att du får i dig mer vatten. Det behöver inte vara onormala mängder, utan ca 1-2 liter om dagen. Gör även ett val att välja vatten som måltidsdryck. Men som Per tipsade om i veckans poddavsnitt (lyssna här) så drick vatten före eller efter maten.

Jag tänker att det inte behöver vara så mycket svårare än så här att få in fina, hälsosamma och långsiktiga matvanor.

Har du svårt att få till det här med att småäta så är ett tips att ställa sig några frågor innan du stoppar något oförhappat i munnen:

  • Behöver jag verkligen det här nu?
  • Vad har jag för känslor i kroppen?
  • Är jag verkligen hungrig? Och i så fall ska du äta mat!
  • Gynnar det här mig?
  • Vilken stressnivå har jag?

Känner du att du behöver hjälp med att få till hälsosamma vanor kring mat så hör gärna av dig. Skicka ett mejl till info@mbuconsulting.se så börjar vi där. Att etablera en kontakt med en samtalscoach kan ge fina resultat, och du får någon som inspirerar och guidar dig att komma igång med ett sunt tänk kring mat och matvanor.

Allt gott!

//Ulle

Du följer väl MBU Consulting på Instagram? Om inte så finns länken här: https://www.instagram.com/mbuconsulting/

Och behöver du mer boost till självkärlek ska du även följa Made by Ulle: https://www.instagram.com/made_by_ulle/