Har vi glömt bort vad riktig mat är? Jag tycker det här är en högst relevant fråga och en fråga som vi bör ta på allvar. Våra kroppar behöver mat som energi och näring för att fungera optimalt. För att lätt generalisera så behöver vi protein, kolhydrater och fetter som ger oss energi. Och de vitaminer och mineraler som maten innehåller ger oss näring.
För någon vecka sedan när jag gick runt i vår lokala matbutik slog det mig plötsligt att bland alla tusentals artiklar som stod uppradade i hyllorna så fanns det få matvaror som jag anser vara riktig mat. Riktig mat är för mig i alla fall ren mat. Mat med några få ingredienser i innehållsförteckningen och som återfinns i ett kök, som t ex kött, ägg, mjölk, fisk, frukt och grönt, havregryn osv.
Men jag anser att även viss processad mat kan vara riktig mat. Men då i den bemärkelse att den har av en människa förändrats på något vis så den ska hålla längre eller förbättra energiupptaget. Vi människor har ju genom tiderna syltat och saftat, konserverat, torkat, syrat och bryggt. Det är ju i och för sig processad mat men den är ändå naturlig och inte farlig för oss.
Problemet uppstår anser jag när det kommer till den ultraprocessade maten. Mat som har framställts genom hård industriell och kemisk bearbetning. Den är näringsfattig och innehåller ofta ämnen som är främmande för våra kroppar vilket kan leda till obalanser och inflammationer.
Och eftersom den här typen, enligt mig av konstgjord mat ofta är fattig på proteiner och fibrer så mättar den dåligt och vi äter mer än vi behöver.
Den ultraprocessade maten är dessutom ofta mjuk och lätt att tugga. De bryts också ner snabbare vilket ger starkare utslag på insulin och blodsocker.
Hur känner man igen ultraprocessad mat?
Man kan identifiera det som livsmedel som framställts genom industriell modifiering av råvaror. Och att den innehåller tillsatser som till exempel modifierad stärkelse, sötningsmedel, aromämnen, smakförstärkare och emulgeringsmedel. Dessa ämnen identifieras som ”tekniska tillsatser”. Här borde varningsklockorna ringa högt!
Enligt en studie publicerad i Journal of the Academy of Nutrition och Dietetics så innehöll 2019 cirka 60 procent av de produkter som amerikanarna köper dessa ämnen. Det är enligt studien en ökning från cirka 50 procent 2001. 60 procent av de produkter amerikanarna äter…låt det sjunka in…
Hur ser det ut i Sverige då?
Hur det ser ut i Sverige eller Europa är rätt okänt. Förra året kom dock en studie som visade att svenskarna tydligen konsumerar mest ultraprocessad mat i Europa. Hua säger jag och känner ett sting av oro.
Därför kan jag inte låta bli att fundera över om inte dessa negativa effekter även har en roll att spela i utvecklingen kring att den psykiska ohälsan ökar. Ni vet att jag är övertygad om att kropp och knopp sitter ihop. Och vad gör vår näringsfattiga ultraprocessade maten med vår mentala hälsa när vi inte får den energi och näring vår kropp behöver.
Här under april månad så kommer fokus ligga på just kost och näring. I veckans avsnitt av Made by Ulle-podden pratade jag och Per om riktig mat och hur den ser ut för oss. (Har du inte lyssnat på avsnittet så kan du göra det här.) Jag vill med det här fokusområdet öppna upp för en dialog och att du börjar tänka kring vad kosten betyder för just dig. Men kom ihåg, det finns inga pekpinnar eller förbud. Jag vill bara väcka din nyfikenhet…så att du gör de kostval som passar dig, ditt liv och som ger dig en god balans.
Jag fick mig i alla fall en liten tankeställare där i butiken. Och jag kan erkänna att jag ställde tillbaka den där ultraprocessade kalla såsen som jag skulle servera till kycklingen och rörde ihop en egen. Jag tog en burk crème fraich och rörde ner pressad vitlök och goda kryddor. Det gick på två minuter och jag hade en sås gjord på för mig riktig mat.
Allt gott!
//Ulle
Du följer väl MBU Consulting på Instagram? Om inte så finns länken här: https://www.instagram.com/mbuconsulting/
Och behöver du mer boost till självkärlek ska du även följa Made by Ulle: https://www.instagram.com/made_by_ulle/